
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια διαταραχή που προκαλεί μια σειρά από ενοχλήσεις και συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα, επηρεάζοντας δυσανάλογα τη ζωή πολλών ατόμων παγκοσμίως
Οι πάσχοντες αναφέρουν συμπτώματα όπως κοιλιακό φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντική διαταραχή στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής.
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ, η διατροφική παρέμβαση εμφανίζεται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές. Συγκεκριμένα, η χαμηλή πρόσληψη τροφίμων σε FODMAPs (Φερμεντέσιμα Ολιγοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες) έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του ΣΕΕ.
Αυτά τα συστατικά απαντώνται σε διάφορες τροφές και μπορούν να προκαλέσουν ή να εντείνουν τα συμπτώματα όταν γίνονται μεταβολίσιμα από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, προκαλώντας παραγωγή αερίων και επηρεάζοντας την κινητικότητα του εντέρου.
Η εφαρμογή μιας διατροφής χαμηλής σε FODMAPs απαιτεί την ακριβή αναγνώριση και την αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε αυτά τα συστατικά, όπως ορισμένα φρούτα, λαχανικά, ψωμιά, γαλακτοκομικά, και οσπρια. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι περίπλοκη και να απαιτεί την καθοδήγηση από έναν ειδικό στη διατροφή, ο οποίος θα βοηθήσει τον ασθενή να προσαρμόσει τη διατροφή του με τρόπο που να μειώνει τα συμπτώματα του ΣΕΕ χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική αξία.



