Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια διαταραχή που προκαλεί μια σειρά από ενοχλήσεις και συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα, επηρεάζοντας δυσανάλογα τη ζωή πολλών ατόμων παγκοσμίως

Οι πάσχοντες αναφέρουν συμπτώματα όπως κοιλιακό φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντική διαταραχή στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ, η διατροφική παρέμβαση εμφανίζεται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές. Συγκεκριμένα, η χαμηλή πρόσληψη τροφίμων σε FODMAPs (Φερμεντέσιμα Ολιγοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες) έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Αυτά τα συστατικά απαντώνται σε διάφορες τροφές και μπορούν να προκαλέσουν ή να εντείνουν τα συμπτώματα όταν γίνονται μεταβολίσιμα από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, προκαλώντας παραγωγή αερίων και επηρεάζοντας την κινητικότητα του εντέρου.

Η εφαρμογή μιας διατροφής χαμηλής σε FODMAPs απαιτεί την ακριβή αναγνώριση και την αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε αυτά τα συστατικά, όπως ορισμένα φρούτα, λαχανικά, ψωμιά, γαλακτοκομικά, και οσπρια. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι περίπλοκη και να απαιτεί την καθοδήγηση από έναν ειδικό στη διατροφή, ο οποίος θα βοηθήσει τον ασθενή να προσαρμόσει τη διατροφή του με τρόπο που να μειώνει τα συμπτώματα του ΣΕΕ χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική αξία.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου 

Πως μπορεί να συμβάλλει ένας διατροφολόγος στην καταπολέμηση του ΣΕΕ

Προσαρμοσμένο διατροφικό πλάνο
Ένας διατροφολόγος μπορεί να συντάξει ένα προσαρμοσμένο διατροφικό πλάνο, εστιασμένο στην αποφυγή των τροφίμων υψηλών σε FODMAPs ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μέσα από τη σταδιακή επαναφορά τροφίμων και την παρακολούθηση της αντίδρασης του σώματος, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν ποιες τροφές προκαλούν τα συμπτώματά τους, επιτρέποντας την περαιτέρω προσαρμογή της διατροφής τους για τη βέλτιστη διαχείριση του ΣΕΕ.
Άσκηση και η διαχείριση του στρες
Εκτός από τη διατροφική προσέγγιση, η άσκηση και η διαχείριση του στρες είναι επίσης σημαντικές συνιστώσες στη διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Τεχνικές όπως η μείωση του στρες, η υπνοθεραπεία, και οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
Παροχή υποστήριξης
Ένας διατροφολόγος μπορεί να συντάξει ένα προσαρμοσμένο διατροφικό πλάνο, εστιασμένο στην αποφυγή των τροφίμων υψηλών σε FODMAPs τη σταδιακή επαναφορά τους στη διατροφή για να εντοπίσει ποια ακριβώς προκαλούν τα συμπτώματα, και την υιοθέτηση στρατηγικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της διατροφής. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την παροχή υποστήριξης για τη διαχείριση του στρες και την ενθάρρυνση για την ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητα, καθώς αυτοί οι παράγοντες έχουν επίσης επιδράσεις στα συμπτώματα του ΣΕΕ.