BLOG

“Νέοι Διατροφικοί στόχοι- Τα βήματα προς την υγεία και Ευεξία”

‘‘ Νέοι Διατροφικοί Στόχοι’‘ Η έναρξη του νέου έτους αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να θέσουμε νέους στόχους . Εάν θέλετε να ανακτήσετε τον έλεγχο της διατροφής σας μετά από μια περίοδο χαλάρωσης – όπως οι γιορτές – ακολουθούν βήματα που θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε δυναμικά στο πρόγραμμα…

Διαβάστε Περισσότερα

Γιορτές με Ισορροπία: πως να απολαύσετε τα Χριστούγεννα χωρίς ενοχές στη διατροφή σας! (Festive Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής)

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια μοναδική ευκαιρία για συγκεντρώσεις γύρω από το παραδοσιακό τραπέζι, όπου η μαγεία της εποχής ζωντανεύει μέσα από γεύσεις, αρώματα και χαρούμενες στιγμές. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, διακοσμημένο με κεριά και εορταστικά στολίδια, φιλοξενεί πλούσια εδέσματα που τιμούν την παράδοση, όπως γαλοπούλα, χοιρινό, και παραδοσιακά γλυκά. Οι γιορτές δίνουν την αφορμή…

Διαβάστε Περισσότερα

Διατροφικές συμβουλές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι αναμφίβολα μια από τις πιο γιορτινές περιόδους του χρόνου που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία.Είναι μια περίοδος γεμάτη οικογενειακά τραπέζια και γιορτινές εξόδους με πολλούς γευστικούς πειρασμούς. Τα εδέσματα και οι λιχουδιές των Χριστουγέννων είναι πολλά και νόστιμα.Πως όμως θα καταφέρουμε να περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς να βάλουμε βάρος και όσοι είμαστε σε διατροφή…

Διαβάστε Περισσότερα

“Η Βερβερίνη ως Υποσχόμενη Φυσική Εναλλακτική στη Διαχείριση Μεταβολικών Διαταραχών και Παχυσαρκίας”

Η βερβερίνη είναι μια βιοδραστική αλκαλοειδής ένωση που απαντάται σε φυτά όπως το Berberis, το Coptischinensis, και το Hydrastiscanadensis. Έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, κυρίως στην αντιμετώπιση μεταβολικών διαταραχών, τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της δράσεις. Η βερβερίνη, ως φυσικό προϊόν έχει…

Διαβάστε Περισσότερα

«Τροφοφάρμακα: Ο Ρόλος τους στην Πρόληψη και Διαχείριση Ασθενειών – Επιστημονική Προσέγγιση και Οφέλη για την Υγεία»

Τα τροφοφάρμακα (nutraceuticals στα αγγλικά) είναι προϊόντα που βρίσκονται στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων. Ο όρος προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων “τροφή” και “φάρμακο” και αναφέρεται σε ουσίες που βρίσκονται σε φυσικές πηγές τροφίμων και προσφέρουν οφέλη για την υγεία, πέραν της βασικής θρέψης. Η χρήση των τροφοφαρμάκων ως μια προσπάθεια να…

Διαβάστε Περισσότερα

Ωμοφαγική Διατροφή: Τι είναι, ποια τα οφέλη της και και κατά πόσο αξίζει να την ακολουθήσουμε;

Η ωμοφαγία είναι η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ωμών τροφών, δηλαδή τροφών που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα). Συνήθως περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ωμούς καρπούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ωμό κρέας ή ψάρι (όπως στο σούσι). Αυτή, περιλαμβάνει οποιοδήποτε τρόφιμο έχει επεξεργαστεί σε θερμοκρασίες μικρότερες των 40-48ο C και δεν έχει υποστεί άλλου είδους…

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχές για Σωστή διατροφή στο σχολείο

Τα κουδούνια χτύπησαν, τα βιβλία ντύθηκαν και οι τσάντες ετοιμάστηκαν. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, όπου μικροί και μεγάλοι οργώνονται για τη νέα σχολική χρονιά. Το μεγαλύτερο ερώτημα που απασχολεί όμως τους γονείς είναι « Τι παίρνει και σήμερα το παιδί μου, στο σχολείο;»  μετά φυσικά, από το « Τι μαγειρεύω σήμερα;» Η σωστή διατροφή για τους…

Διαβάστε Περισσότερα

“Η Επιστήμη της Ψύξης και Κατάψυξης Τροφίμων: Από την Παράδοση στην Τεχνολογία”

Ιστορική Αναδρομή Η ψύξη και κατάψυξη τροφίμων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όταν οι άνθρωποι σε ψυχρά κλίματα χρησιμοποιούσαν φυσικό πάγο και χιόνι για να διατηρήσουν τα τρόφιμα τους. Στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ανακάλυψη των πρώτων μηχανικών συστημάτων ψύξης, η κατάψυξη άρχισε να εφαρμόζεται εμπορικά. Σημαντική πρόοδος έγινε στις δεκαετίες του…

Διαβάστε Περισσότερα

” Ετικέτα Τροφίμων: Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Καταναλωτές”

Οι ετικέτες τροφίμων είναι σημαντικές για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που καταναλώνουν, oι επιστημονικές ετικέτες τροφίμων συνήθως περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως: 1. Συστατικά: Λίστα όλων των συστατικών που περιέχει το προϊόν, συνήθως καταγεγραμμένα με φθίνουσα σειρά κατά ποσότητα. 2. Διατροφική αξία: Περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θερμίδες, τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες,…

Διαβάστε Περισσότερα

“Λειτουργικά Τρόφιμα: Ο Ρόλος τους στη Σύγχρονη Διατροφή και την Υγεία”

Τα βιολειτουργικά ή λειτουργικά τρόφιμα θεωρούνται εκείνα τα οποία περιέχουν συστατικά, τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού, πέρα από τη θρεπτική τους αξία. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του 80 και τα τρόφιμα αυτά ήταν γνωστά ως «Τρόφιμα για Συγκεκριμένη Υγιεινή Χρήση» (Foods for Specified…

Διαβάστε Περισσότερα

Posts navigation